Cocktailurile rafinate calde cu arome bogate și condimente savuroase pot fi atracțiile principale ale serilor de iarnă petrecute împreună cu familia și prietenii. Cu puțină imaginație și... inspirație din rândurile următoare, vei putea prepara băuturi alcoolice calde memorabile. Îți vom propune câteva rețete pe care să le încerci iarna aceasta și îți vom face și câteva recomandări de băuturi pe care le găsești pe SmartDrinks.ro. Pregătește toate ingredientele și fii gata pentru o experiență plină de savoare!
1. Rom cu unt fierbinte, un cocktail cremos și aromat
Într-o seară friguroasă, gândul unei vacanțe pe o plajă exotică este atât de reconfortant! Până ajungi în destinația visată, îți propunem o rețetă de cocktail cu rom. Distilat din trestie de zahăr sau melasă, romul are un aer tropical și intens, iar în combinație cu alte câteva ingrediente, îți va oferi o experiență super-aromatică! Iată o băutură caldă cu rom care datează din anii 1650, dar care a rămas la fel de apreciată pentru savoarea sa. Dacă te uiți pe lista de ingrediente, ai putea crede că este o rețetă de prăjituri. Însă e vorba despre o băutură la fel de bună și cremoasă ca un desert! Iată ingredientele și modul de preparare pentru rom cu unt fierbinte:
Ingrediente:
2 lingurițe de zahăr brun
1 lingură de unt nesărat, topit
1 strop de extract de vanilie
1 vârf de cuțit de scorțișoară măcinată
1 vârf de cuțit de nucșoară măcinată
1 vârf de cuțit de piper măcinat
50 gr rom negru
100 gr apă fierbinte
1 baton de scorțișoară, pentru decor
Mod de preparare:
Pune zahărul, untul, extractul de vanilie și condimentele într-un pahar și amestecă bine. Apoi toarnă romul și completează cu apă fierbinte. Amestecă și ornează cu un baton de scorțișoară.
Dacă nu știi ce fel de rom să alegi, îți dăm noi o idee: Rom Diplomatico Reserva Exclusiva 12 ani, un rom complex și rafinat, cu note de sirop de arțar și portocală, pe care îl poți folosi și în alte cocktail-uri, precum Old Fashioned sau Sazerac.
2. Îți place whisky-ul? Adori scorțișoara? Avem rețeta perfectă pentru tine: un Hot Toddy revigorant
Continuăm prezentarea rețetelor de băuturi alcoolice calde cu un alt „clasic“: Hot Toddy. De-a lungul anilor, rețeta a avut parte de mai multe schimbări. Inițial, a apărut în India Britanică - cuvântul hindi taddy desemna o băutură preparată cu sevă de palmier fermentată. În 1786, denumirea a devenit oficială și definea o băutură preparată cu alcool, apă fierbinte, condimente și zahăr. Britanicii au revendicat băutura, ea făcând parte și astăzi din meniurile barurilor din Anglia. Există și o altă variantă a istoriei Toddy-ului fierbinte. Se spune că un medic irlandez (pe nume Robert Bentley Todd) le-ar fi prescris pacienților săi un amestec de cognac fierbinte, apă, scorțișoară și zahăr, arată Sip Awards. Ce știm cu exactitate este că Hot Toddy e o idee fabuloasă pentru serile de iarnă. Iată rețeta!
Ingrediente:
50 ml de whisky
200 ml apă
3 lingurițe de miere
1 baton de scorțișoară, rupt în două
1 lămâie - jumătate suc, jumătate tăiată în felii
2 cuișoare
Mod de preparare:
Amestecă whisky-ul și mierea, apoi pune-le într-un pahar termorezistent. Adăugă batonul de scorțișoară și completează cu apa clocotită. La final, pune sucul de lămâie, feliile de lămâie și cuișoarele.
Dacă ești în căutarea unui whisky premium, de care să te bucuri atât sec, cât și în cocktail-uri, îți recomandăm Compass Box The Spice Tree, un whisky complex și aromat disponibil pe SmartDrinks.ro.
3. Delicii de iarnă: vin fiert cu piper și scorțișoară
Nu putem vorbi despre băuturi alcoolice calde fără a o menționa pe una dintre cele mai apreciate: vinul fiert. Cu toții asociem această băutură plină de arome cu atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă. Fie că este servit la târgurile de Crăciun, fie că ne bucurăm de el în serile petrecute cu familia și prietenii, vinul fiert este o băutură emblematică a sezonului rece. Iată o rețetă de vin fiert pe care să o prepari în această iarnă:
Ingrediente:
500 ml de vin roșu sec sau demisec
3 linguri de zahăr
Jumătate de portocală tăiată felii
Jumătate de măr tăiat felii
Câteva boabe de piper
1 baton de scorțișoară
4-5 cuișoare
1 bucată de anason stelat
Mod de preparare:
Pune pe foc o oală, toarnă vinul și zahărul și amestecă până când zahărul se dizolvă în vin. Acoperă oala cu un capac, iar când vinul începe să fiarbă, adaugă feliile de portocală și de măr și condimentele. Amestecă ingredientele, apoi închide focul și acoperă oala cu capac. După jumătate de oră, vinul poate fi servit.
Iată și un vin potrivit pentru a-l folosi în această rețetă sau pentru a te bucura de el ca atare: Vila Babiciu Bordeaux Rouge 2017, un mix de Cabernet Sauvignon și Merlot, în ediție limitată.
Băuturile alcoolice calde aduc un plus de confort și căldură în sezonul rece – sunt aromate, reconfortante și pline de savoare. Încearcă și tu rețetele de Hot Toddy, rom cu unt fierbinte sau vin fiert în sezonul rece!
Foto:
https://www.shutterstock.com/image-photo/woman-warm-sweater-holding-her-hands-1860207547