Vinurile au stiluri și arome diferite și fiecare sortiment oferă o experiență senzorială unică. Vinuri roșii, albe sau rosé, seci, demiseci sau dulci - fiecare este modelat de un anumit soi de struguri, de regiunea de proveniență și de stilul de producție. Dar care sunt diferențele între un vin sec și un vin dulce, de exemplu? Principala distincție constă în durata de fermentare și conținutul de zahăr. Vinurile seci sunt fermentate o perioadă mai lungă și au mai puțin zahăr, în timp ce vinurile dulci au fost supuse unui proces de fermentare mai scurt și conțin mai mult zahăr. Află diferențele dintre cele mai cunoscute tipuri de vin și descoperă și câteva recomandări de vinuri seci pe care le poți găsi pe SmartDrinks.ro!
Pe SmartDrinks.ro găsești cea mai variată gamă de vinuri seci
Vinul sec conține puțin zahăr sau chiar deloc. Dacă în Statele Unite nu există legi care să impună cât de mult zahăr poate avea un vin sec, în Uniunea Europeană un vin sec poate avea până la nouă grame de zahăr pe litru. În practică, vinurile seci nu au de obicei mai mult de un gram de zahăr pe litru.
Pe SmartDrinks.ro vei descoperi o varietate de vinuri seci albe, roșii și rosé, adaptate tuturor preferințelor. Gama de vinuri seci cuprinde branduri franțuzești, spaniole, portugheze, italiene și nu numai. Poți descoperi și brandul românesc de vin Vila Babiciu, creat de inițiatorul proiectului SmartDrinks.ro, George Chendi, în urmă cu aproximativ 6 ani. Această colecție cuprinde o diversitate de tipuri de vin: Vila Babiciu roșu, Vila Babiciu alb, Vila Babiciu rosé, precum și vinuri în ediție limitată. Un alt brand românesc marca SmartDrinks.ro este colecția Doamnele, ce cuprinde vinuri albe și roșii premium, din struguri crescuți organic, fără aditivi și fertilizanți sintetici. Iubitorii de vinuri seci vor găsi pe SmartDrinks.ro și vinuri Juan Gil, sofisticate și expresive, ce poartă amprenta unui brand cu o istorie de peste 100 de ani. Cauți vinuri bune americane? Tot pe SmartDrinks.ro găsești vinuri seci The Federalist, învechite în butoaie de lemn noi sau folosite anterior la maturarea bourbon-ului, ceea ce le conferă o varietate de arome.
Ce este un vin sec și cum se realizează?
Un vin sec este un vin care nu are zahăr rezidual, ceea ce înseamnă că nu este dulce. Atunci când sucul de struguri se transformă în vin, în procesul de fermentație se produce alcool, deoarece drojdia consumă zahărul prezent în suc. În realizarea multor tipuri de vin, vinificatorul oprește procesul de fermentare înainte ca drojdia să aibă timp să consume tot zahărul, lăsând vinul puțin dulce, acest lucru însemnând că va exista o cantitate de zahăr rezidual. În schimb, pentru a obține un vin sec, vinificatorul va lăsa în schimb procesul de fermentare să se încheie complet, permițând drojdiei să consume tot zahărul prezent. Dacă nu mai există zahăr, nu mai există nici dulceață, iar vinul este, prin urmare, sec. Nu trebuie confundată însă absența dulceții cu absența fructelor. Într-un vin sec se va simți în continuare gustul fructelor, doar că vinul nu va avea un gust dulce.
Vin sec, vin dulce sau vin fortifiat? Clasificarea completă a stilurilor de vin și care sunt diferențele
În funcție de o serie de criterii, există mai multe tipuri de vin, fiecare cu propriile caracteristici. Astfel, vinurile pot fi clasificate după cum urmează:
- În funcție de culoare
● Vin roșu
● Vin alb
● Vin rosé
- În funcție de presiunea dioxidului de carbon
● Vin necarbonatat - presiunea dioxidului de carbon este mai mică de 0,05 MPa la 20℃.
● Vin spumant - presiunea dioxidului de carbon mai mare sau egală cu 0,05 MPa la 20℃. Printre vinurile spumante cele mai cunoscute se numără șampania și prosecco.
- În funcție de conținutul de zahăr
● Vin sec - conținutul de zahăr este mai mic sau egal cu 4 g/l
● Vin demisec - conținutul de zahăr este cuprins între 4-12 g/l
● Vin demidulce - conținutul de zahăr este cuprins între 12-45 g/l
● Vin dulce - conținutul de zahăr este mai mare de 45 g/l
- În funcție de tehnicile folosite în producție
● Vin fortifiat - pe parcursul procesului de fermentație sau la finalul acestuia, se adaugă o băutură alcoolică distilată, de regulă brandy, sau o altă băutură spirtoasă, pentru a spori conținutul de alcool al vinului.
● Vin aromatizat - este obținut prin adăugarea unor extracte de plante aromatice care îi oferă un gust diferit de cel al vinurilor clasice.
● Vin carbonatat - dioxidul de carbon conținut nu este produs prin fermentație, ci este adăugat parțial sau în întregime în mod artificial pentru a produce un vin cu caracteristici fizice asemănătoare cu cele ale vinului spumant.
● Vin nealcoolizat - este parcurs procesul obișnuit de maturare, dar apoi alcoolul este eliminat. Se păstrează acea aromă clasică de vin, dar conținutul de alcool este foarte scăzut, chiar apropiat de 0%.
Lumea vinului este un univers bogat, plin de arome, culori și tradiții care se întind de-a lungul secolelor. Vinurile sunt clasificate pe mai multe criterii - culoare, dioxid de carbon, zahăr sau tehnici de producție, criterii ce trebuie luate în considerare atunci când alegem un sortiment. Fie că preferi vinurile seci sau demiseci, fie că îți plac vinurile dulci sau vinurile fortifiate, le regăsești pe toate pe SmartDrinks.ro. Te invităm să le descoperi!