Alegerea unui whisky de calitate este o călătorie într-o lume plină de tradiție și complexitate. Farmecul whisky-ului este oferit de istoria sa bogată, de meticulozitatea meșteșugului și de aromele sale diverse. Călătoria poate începe explorând originea whisky-ului, fie că este vorba de scotch, bourbon sau irish whisky, fiecare cu caracterul său unic. Un alt criteriu important este „vârsta“ whisky-ului, adică timpul de maturare, cele mai vechi având de obicei o mai mare profunzime a gustului. De ce este atât de special whisky-ul? Pentru că este mai mult decât o băutură; este o manifestare a timpului, a terroir-ului și a meșteșugului. Savurarea lui este o artă care te invită să apreciezi fuziunea dintre știință și artă, făcând din fiecare picătură o experiență de neuitat.
Iată care sunt principalele clasificări ale whisky-ului și din ce este realizată această băutură. De asemenea, te invităm să descoperi câteva secrete care te vor ajuta să alegi un whisky cu adevărat bun!
De la sortimente la arome: Tot ce trebuie să știi despre whisky
Denumit adesea „apa vieții", whisky-ul este o băutură distilată din cereale. Se spune că a început să fie preparat în Evul Mediu, în mănăstirile irlandeze, iar despre procesul de distilare știm că a ajuns în Irlanda și Scoția în jurul secolului al XV-lea. Băutura era inițial folosită în principal în scopuri medicinale, pentru tratarea unor boli precum variola, apoi a început să fie folosită în scop recreativ de către nobilimea vremii. În 1608, distileria Old Bushmill's din Irlanda de Nord obținea o licență pentru a distila whisky. Astfel începea povestea uneia dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice din lume.
În funcție de modalitatea de producție, există cinci tipuri principale de whisky, fiecare cu propriul gust și caracteristici.
⮚ Single malt
Whisky-ul single malt folosește un singur tip de cereale și provine de la o singură distilerie. Dacă este transferat de la o distilerie la alta înainte ca procesul de distilare să se fi terminat, atunci, din punct de vedere tehnic, nu poate fi numit whisky single malt. Este adesea asociat cu whisky-ul scoțian single-malt, în ciuda faptului că este fabricat în multe alte țări.
⮚ Blended malt
Whisky-ul blended-malt este un amestec sau o combinație de whisky-uri single-malt produse de distilerii separate.
⮚ Blended whiskey
Aproape toate tipurile de whisky pot fi amestecate pentru a obține un blended whisky cu arome unice, imposibil de realizat cu un single malt.
⮚ Barrel proof
Cunoscut și sub numele de cask strength, acest tip de whisky este îmbuteliat direct din butoi, fără a mai trece prin procesul de diluție. Pentru că nivelul de alcool este foarte ridicat, acest tip de whisky poate fi diluat cu apă de către cei care îl consumă.
⮚ Single cask
Denumit și single barrel, acest tip de whisky este îmbuteliat dintr-un singur butoi specific al distileriei. Sticlele de whisky single cask au, de obicei, o etichetă care indică butoiul lor specific de origine. Whisky-ul îmbuteliat într-un singur butoi va păstra aroma unică a acelui butoi.
În funcție de țara în care este produs, există o altă clasificare a whisky-ului, fiecare cu tipul de amestec și distilare specific:
✔ Whisky scoțian
Are o aromă afumată, cu o calitate unică dată de turba inclusă în procesul de obținere a malțului. Whisky-ul scoțian are cerințe mai stricte în comparație cu alte tipuri de whisky. Pentru ca un whisky să se încadreze în această categorie, producția trebuie să provină integral de la o singură distilerie cu sediul în Scoția. ABV-ul minim (alcohol-by-volume) trebuie să fie de 40%, dar nu trebuie să depășească niciodată 94,8%, iar cerealele folosite pentru producerea sa trebuie să provină din orz maltezat și să nu aibă alte substanțe suplimentare în afară de apă și colorant (caramel). Durata de învechire trebuie să fie de cel puțin trei ani într-un depozit din Scoția și depozitarea să se facă într-un butoi de stejar de cel mult 700 de litri. Printre cele mai inovatoare mărci de whisky scoțian se numără Compass Box, fondată în anul 2000 de John Glaser, fost director de marketing al companiei Johnnie Walker. De la ușoare, delicate și elegante până la opulente și afumate, sortimentele acestui brand acoperă întregul spectru de arome care pot fi găsite în whisky-ul scoțian. Descoperă în secțiunea Spirits gama de whisky Compass Box!
✔ Whisky irlandez
Irlanda este unul dintre pionierii Europei în domeniul băuturilor distilate, pe care a început să le producă încă din secolul al XII-lea. Ceea ce diferențiază whisky-ul irlandez de cel scoțian este procesul de distilare. Whisky-ul scoțian este distilat de obicei doar de două ori, pe când cel irlandez, de trei ori. Se spune că procesul de triplă distilare face ca whisky-ul să fie mult mai fin. La fel ca whisky-ul scoțian, whisky-ul irlandez are propriile cerințe și standarde referitoare la procesul de producție. Procesele de distilare și de învechire trebuie să fie realizate în Irlanda, iar ABV-ul nu trebuie să depășească 94,8%. Trebuie să fie produs folosind boabe de cereale fermentate cu drojdie și e nevoie să fie învechit cel puțin trei ani, în butoaie de lemn de maximum 700 de litri. Îți recomandăm gama de whisky-uri irlandeze Silkie, o colecție de whisky-uri extrem de fine, cu grade diferite de afumare, produsă în distileriile Sliabh Liag.
✔ Whisky american
Americanii abordează cu multă seriozitate producția de whisky, având câteva tipuri recunoscute la nivel federal. Aceste categorii includ:
● Blended whisky. Whisky-urile blended sunt băuturi spirtoase din cereale naturale sau care includ coloranți sau arome.
● Light whisky. Este depozitat în recipiente de stejar folosite și au un ABV de peste 80%.
● Spirit whisky. Combină cel puțin 5% din una dintre categoriile de whisky mai stricte cu băuturi spirtoase neutre.
● Bourbon. Este produs dintr-un piure din cereale care a fost învechit în recipiente noi de stejar carbonizat și este format din cel puțin 51% porumb.
✔ Whisky canadian
Este reglementat în conformitate cu anumite cerințe elaborate de Parlamentul Canadei. Whisky-ul trebuie să fie produs integral în Canada, ceea ce include procesele de macerare, distilare și învechire. Durata minimă de învechire trebuie să fie de trei ani, în butoaie de lemn de maximum 700 de litri, cu un ABV de 40%. Whisky-urile canadiene sunt mai ușoare, mai puțin aromate decât cele americane.
✔ Whisky japonez
Japonia este una dintre cele mai tinere industrii majore de whisky, dar demonstrează o creștere rapidă. Whisky-ul japonez seamănă cu scotch-ul, însă japonezii sunt cunoscuți pentru modul lor interesant de abordare, creând sortimente subtile, complexe și rafinate.
Din ce se face băutura spirtoasă numită whisky?
Whisky-ul este o băutură distilată dintr-un piure de cereale fermentate. Iată o trecere în revistă a cerealelor utilizate de obicei:
⮚ Porumbul. Whisky-urile realizate din porumb sunt ușoare, cu arome de fructe și note de bezea prăjită.
⮚ Secară. Dacă preferi un whisky mai intens, secara oferă băuturii arome de fructe coapte și uscate ca și whisky-urile pe bază de porumb, dar cu un plus de note picante și de nuci.
⮚ Orz. Este folosit în principal pentru scotch whisky și este maltezat și uscat cu turbă. Turba îi adaugă o aromă de pământ afumat.
⮚ Grâu. Aproape toate whisky-urile de grâu provin din Statele Unite. Bourbonul din grâu este neted și are un profil mai dulce, cu note de vanilie, miere, fructe de pădure uscate și caramel.
Mai trebuie să știi că:
● Bourbonul trebuie să fie obținut dintr-un amestec de cel puțin 51% porumb
● Whisky-ul american de secară trebuie să aibă cel puțin 51% secară
● Whisky-ul irlandez single malt este fabricat doar din orz maltezat și distilat în alambicuri de cupru
Secretele alegerii unui whisky de calitate: Ghidul complet pentru pasionații de băuturi spirtoase
Alegerea unui whisky de calitate presupune a lua în calcul trei elemente principale: preferințele personale, bugetul și caracteristicile băuturii. Iată câteva aspecte cărora îți recomandăm să le acorzi atenție atunci când vrei să alegi un whisky:
✔ Nivelul de alcool. Fiecare tip de whisky are un anumit ABV indicat pe etichetă – această informație te va ajuta să iei o decizie în funcție de nivelul de alcool pe care dorești ca băutura să îl aibă.
✔ Aromele. Fiecare tip de whisky are propriul profil de arome. Scotch-ul, de exemplu, are cea mai largă gamă de arome: delicate, pământii, fructate, sărate și afumate. Whisky-urile japoneze sunt similare, deoarece multe împrumută tehnicile de distilare ale scotch-ului, în timp ce whisky-urile americane pot fi condimentate.
✔ Modul în care vei consuma whisky-ul. Și acesta este un aspect important atunci când alegi un anumit tip de whisky. De exemplu, anumite whisky-uri sunt potrivite pentru a fi mixate cu altele băuturi, iar altele nu. De asemenea, dacă vrei să bei whisky-ul cu gheață, alege un sortiment care își păstrează aromele pe măsură ce cuburile se topesc.
✔ Bugetul. Nu în ultimul rând, setează o anumită sumă pe care ești dispus să o cheltuiești. Este un filtru de căutare suplimentar care te va ajuta să alegi mai ușor o sticlă de whisky.
E important să știi că whisky-urile se diferențiază prin modalitatea de producție și țara în care sunt realizate și că principalele cereale distilate în procesul de producție sunt porumbul, secara, orzul și grâul, fiecare oferind un set diferit de arome. În alegerea unui sortiment de whisky, citește cu atenție informațiile despre produs și ia în calcul modul în care vei consuma băutura. Pe SmartDrinks.ro vei găsi o mare varietate de branduri de whisky, de la whisky Johnny Walker sau whisky Nikka, până la sortimente de colecție cum ar fi whisky Glenfiddich sau whisky Balvenie. Intră în secțiunea Spirits și alege-l pe cel preferat!